Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT
22.3.2018

Pojasnilo glede mikrodelcev iz plastike v embaliranih vodah

Mikrodelci iz plastike predstavljajo nove izzive, ki se pojavljajo v ┼ítevilnih razli─Źnih kontekstih. Zakonodaja trenutno ne zajema teh vidikov v povezavi s predpakiranimi ┼żivili. Hkrati ne obstaja uradna metodologija za dolo─Źanje tak┼ínih delcev v ┼żivilih. Prav tako ni znanstvenega soglasja o mo┼żnih vplivih teh mikrodelcev na ─Źlovekov organizem.

Stali┼í─Źe Orb Media temelji na napa─Źni domnevi, da prisotnost mikrodelcev v embalirani vodi ┼że hkrati predstavlja tveganje za potro┼ínika. Vsi predpisi, ki se nana┼íajo na mikrodelce iz plastike, bi morali temeljiti na ustreznih preverjenih znanstvenih dognanjih, vklju─Źno s povezavo med koli─Źino teh delcev v embaliranih ┼żivilih in morebitnimi tveganji na zdravje.

V nedavni znanstveni ┼ítudiji, objavljeni v recenzirani znanstveni reviji Water Research je bilo ugotovljeno, da v nepovratnih PET plastenkah niso na┼íli statisti─Źno pomembne koli─Źine mikrodelcev iz plastike (Analysis of microplastics in water by micro Raman spectroscopy: Release of plastic particles from different packaging into mineral water by Schymanski et al.)

┼Żelimo poudariti, da ┼íe vedno razpolagamo z omejenimi podatki s tega podro─Źja in da se rezultati in zaklju─Źki razlikujejo od ene ┼ítudije do druge. Glede na predstavljene dileme ┼íe nismo analizirali slovenskih embaliranih vod na morebitno vsebnost mikrodelcev iz plastike.

Slovenski polnilci embaliranih vod pozorno spremljamo dogajanje na tem podro─Źju in podpiramo prizadevanja pri razvoju ustreznih standardiziranih metod testiranja predno se sprejemajo kakr┼íni koli zaklju─Źki. Vsak pristop k sprejemanju zakonodaje bo moral upo┼ítevati nova znanstvena spoznanja na tem podro─Źju in seveda soglasje glede uporabe analiznih metod.

Polnilci embaliranih vod v Sloveniji tradicionalno vlagamo znatna sredstva v za┼í─Źito okolja in ohranjanje vodnih virov ter spo┼ítujemo standarde in zakonodajo s podro─Źja embaliranih vod skozi celoten tehnolo┼íki proces polnjenja embaliranih vod, ki veljajo v vseh dr┼żavah EU vklju─Źno z uredbo Komisije (EU) ┼ít. 10/2011 o polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili, in tako zagotavljamo varne embalirane vode najvi┼íje kakovosti.

Mag. Alja┼ż ─îoh
DirektorNazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe