Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Razvoj zdru┼żenja

Zdru┼żevanje polnilcev vod v ┼íir┼íem evropskem prostoru ima bogato tradicijo. Tudi na obmo─Źju biv┼íe skupne dr┼żave so polnilci vod vseskozi aktivno sodelovali.

Po razpadu Jugoslavije, v kateri je delovalo Poslovno zdru┼żenje proizvajalcev mineralnih vod Jugoslavije in je bilo sestavljeno iz predstavnikov polnilcev naravnih mineralnih vod posameznih republik, smo v Sloveniji najprej ustanovili slovensko Zdru┼żenje proizvajalcev mineralnih vod Slovenije, g.i.z., s sede┼żem v Radenski, d.d. ─Źlani tega zdru┼żenja so bili predstavniki dru┼żbe Radenska in dru┼żbe Roga┼íki vrelci iz Roga┼íke Slatine.

Slovensko gospodarsko interesno zdru┼żenje je bilo ─Źlan UNESEM/GISEMES (Union Europ├ęenne des Industries des Eaux de Sources et des Eaux Min├ęrales/Groupment International des Industries des Eaux Min├ęrales et des Eaux de Sources), organizacije, ki je povezovala in predstavljala evropske polnilce naravnih mineralnih vod in izvirskih vod. ─Źlan tega zdru┼żenja je bilo do razpada Jugoslavije tudi ┼że omenjeno jugoslovansko poslovno zdru┼żenje.

UNESEM/GISEMES so kasneje preoblikovali v UNESEN/GISENEC (Union Europ├ęenne des Sources d'Eaux Naturelles/Groupment International des Sources d'Eaux Naturelles et d' Eaux Condition├ęes) in tako raz┼íirili podro─Źje delovanja na vse polnilce naravnih in pripravljenih vod.

┼żivahno dogajanje v evropskem prostoru v preteklih petnajstih letih je poseglo tudi na podro─Źje interesnega zdru┼żevanja polnilcev vod, ki je v novembru leta 2003 povzro─Źilo ustanovitev Evropske federacije polnilcev vod (EFBW) s sede┼żem v Bruslju, ki je postala naslednica zdru┼żenja UNESEN/GISENEC. Med ustanovnimi ─Źlani je bilo tudi Zdru┼żenje polnilcev embaliranih vod Slovenije GIZ, ki se je v tem ─Źasu prav tako preoblikovalo v skladu s smernicami v drugih evropskih dr┼żavah in medse sprejelo vse polnilce vod, ne samo polnilce naravnih mineralnih ali izvirskih vod.

Namen EFBW (Europen Federation of Bottled Waters) je zdru┼żevanje nacionalnih zvez, nacionalnih organizacij in reprezentativnih regionalnih skupin s podro─Źja proizvodnje, izkori┼í─Źanja in marketinga embaliranih vod posameznih dr┼żav ali regij na evropskem kontinentu. Naloge evropskega zdru┼żenja kot zdru┼żevalnega organa naj bi bile v tem, da posku┼ía identificirati in nato najti mo┼żne re┼íitve za probleme, ki predstavljajo skupen interes razli─Źnih proizvodnih sektorjev, in ob upo┼ítevanju njihove raznovrstnosti tudi zagotoviti njihovo za┼í─Źito na evropskih in mednarodnih nivojih v skladu z znanstvenimi, legalnimi, gospodarskimi, komercialnimi in tehni─Źnimi znanji. Nadalje EFBW zastopa evropske proizvajalce, polnilce, distributerje vseh razli─Źnih kategorij embaliranih vod pred mednarodnimi interesnimi zdru┼żenji. Federacija EFBW je ─Źlanica ICBWA (International Council of Bottled Water Associations) in CIAA (Conf├ęd├ęration des industries agro-alimentaires de l'UE), zveze evropske industrije hrane in pija─Ź.

Evropsko zdru┼żenje polnilcev vod povezuje danes dvajset zdru┼żenj posameznih dr┼żav in pet zdru┼żenj pridru┼żenih ─Źlanic.

Nacionalna zdru┼żenja in zveze lahko pridobivajo preko EFBW znanstvene, tehni─Źne, zakonodajne in druge va┼żne informacije, ki so pomembne za posamezne kategorije embaliranih vod. EFBW skrbi za pripravo standardov s podro─Źja kakovosti in higiene na podro─Źju proizvodnje embaliranih vod.

Delovanje EFBW je danes usmerjeno predvsem v tri glavna podro─Źja, kjer se ka┼żejo mnoge prilo┼żnosti in izzivi za polnilce vod: tehnologija in zakonodaja, obveze in aktivnosti polnilcev do okolja ter komunikacija.

Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko          Pivovarna Union          Costella         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe