Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Razvoj zdru┼żenja

Zdru┼żevanje polnilcev vod v ┼íir┼íem evropskem prostoru ima bogato tradicijo. Tudi na obmo─Źju biv┼íe skupne dr┼żave so polnilci vod vseskozi aktivno sodelovali.

Po razpadu Jugoslavije, v kateri je delovalo Poslovno zdru┼żenje proizvajalcev mineralnih vod Jugoslavije in je bilo sestavljeno iz predstavnikov polnilcev naravnih mineralnih vod posameznih republik, smo v Sloveniji najprej ustanovili slovensko Zdru┼żenje proizvajalcev mineralnih vod Slovenije, g.i.z., s sede┼żem v Radenski, d.d. ─Źlani tega zdru┼żenja so bili predstavniki dru┼żbe Radenska in dru┼żbe Roga┼íki vrelci iz Roga┼íke Slatine.

Slovensko gospodarsko interesno zdru┼żenje je bilo ─Źlan UNESEM/GISEMES (Union Europ├ęenne des Industries des Eaux de Sources et des Eaux Min├ęrales/Groupment International des Industries des Eaux Min├ęrales et des Eaux de Sources), organizacije, ki je povezovala in predstavljala evropske polnilce naravnih mineralnih vod in izvirskih vod. ─Źlan tega zdru┼żenja je bilo do razpada Jugoslavije tudi ┼że omenjeno jugoslovansko poslovno zdru┼żenje.

UNESEM/GISEMES so kasneje preoblikovali v UNESEN/GISENEC (Union Europ├ęenne des Sources d'Eaux Naturelles/Groupment International des Sources d'Eaux Naturelles et d' Eaux Condition├ęes) in tako raz┼íirili podro─Źje delovanja na vse polnilce naravnih in pripravljenih vod.

┼żivahno dogajanje v evropskem prostoru v preteklih petnajstih letih je poseglo tudi na podro─Źje interesnega zdru┼żevanja polnilcev vod, ki je v novembru leta 2003 povzro─Źilo ustanovitev Evropske federacije polnilcev vod (EFBW) s sede┼żem v Bruslju, ki je postala naslednica zdru┼żenja UNESEN/GISENEC. Med ustanovnimi ─Źlani je bilo tudi Zdru┼żenje polnilcev embaliranih vod Slovenije GIZ, ki se je v tem ─Źasu prav tako preoblikovalo v skladu s smernicami v drugih evropskih dr┼żavah in medse sprejelo vse polnilce vod, ne samo polnilce naravnih mineralnih ali izvirskih vod.

Namen EFBW (Europen Federation of Bottled Waters) je zdru┼żevanje nacionalnih zvez, nacionalnih organizacij in reprezentativnih regionalnih skupin s podro─Źja proizvodnje, izkori┼í─Źanja in marketinga embaliranih vod posameznih dr┼żav ali regij na evropskem kontinentu. Naloge evropskega zdru┼żenja kot zdru┼żevalnega organa naj bi bile v tem, da posku┼ía identificirati in nato najti mo┼żne re┼íitve za probleme, ki predstavljajo skupen interes razli─Źnih proizvodnih sektorjev, in ob upo┼ítevanju njihove raznovrstnosti tudi zagotoviti njihovo za┼í─Źito na evropskih in mednarodnih nivojih v skladu z znanstvenimi, legalnimi, gospodarskimi, komercialnimi in tehni─Źnimi znanji. Nadalje EFBW zastopa evropske proizvajalce, polnilce, distributerje vseh razli─Źnih kategorij embaliranih vod pred mednarodnimi interesnimi zdru┼żenji. Federacija EFBW je ─Źlanica ICBWA (International Council of Bottled Water Associations) in CIAA (Conf├ęd├ęration des industries agro-alimentaires de l'UE), zveze evropske industrije hrane in pija─Ź.

Evropsko zdru┼żenje polnilcev vod povezuje danes dvajset zdru┼żenj posameznih dr┼żav in pet zdru┼żenj pridru┼żenih ─Źlanic.

Nacionalna zdru┼żenja in zveze lahko pridobivajo preko EFBW znanstvene, tehni─Źne, zakonodajne in druge va┼żne informacije, ki so pomembne za posamezne kategorije embaliranih vod. EFBW skrbi za pripravo standardov s podro─Źja kakovosti in higiene na podro─Źju proizvodnje embaliranih vod.

Delovanje EFBW je danes usmerjeno predvsem v tri glavna podro─Źja, kjer se ka┼żejo mnoge prilo┼żnosti in izzivi za polnilce vod: tehnologija in zakonodaja, obveze in aktivnosti polnilcev do okolja ter komunikacija.

Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe