Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Izvor embaliranih vod

Naravne mineralne in izvirske vode so vode "naravnega izvora", kar pomeni, da imajo svoj izvor v za┼í─Źitenem vodnem viru in so kot take primerne za u┼żivanje brez kakr┼íne koli kemijske obdelave.

Te naravne vire imenujemo tudi podzemna voda. Kot je razvidno iz imena, se zbira oziroma akumulira pod zemeljsko povr┼íino. Vir podzemne vode se polni z vodo, ki v obliki padavin (de┼ż, sneg) pade na zemljo in nato pronica v zemljo ter potuje (lahko nekaj mesecev ali celo tiso─Źletja, odvisno od geolo┼íke strukture) skozi razli─Źne plasti kamnin in peska. Na tej poti se naravno o─Źisti, v podzemeljskih globinah pa je obenem za┼í─Źitena pred zunanjim onesna┼żenjem.

Vsa voda, ki jo u┼żivamo, ne izvira iz podzemnih globin. Viri vodovodne vode so namre─Ź praviloma zelo blizu zemeljskega povr┼íja, ponekod so to celo povr┼íinske vode in kot take niso za┼í─Źitene pred zunanjim onesna┼żenjem z zemeljskimi plastmi, kot je to v primeru naravnih mineralnih oziroma izvirskih vod. Pri vodovodni vodi so posledi─Źno dovoljeni razni postopki obdelave, tako na fizikalen na─Źin kot z dodajanjem kemijskih sredstev za dezinfekcijo, pri ─Źemer lahko nastanejo mnoge ┼íkodljive spojine.

Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe