Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Embala┼ża za vode

Namen embala┼że

Embala┼ża varuje in ohranja vsebino in je hkrati vir informacij za potro┼ínika ter u─Źinkovito marketin┼íko orodje. Vse na┼ítete funkcije embala┼że se odra┼żajo tudi pri embaliranju vode, pri tem pa je potrebno upo┼ítevati u─Źinkovito obvladovanje procesov od proizvodnje, distribucije, skladi┼í─Źenja, prodaje in kon─Źno uporabe. Za embalirane vode se zahteva, da ohranjajo svoje lastnosti ve─Ź mesecev, obi─Źajno najmanj leto dni.

Osnovne zakonodajne zahteve so zapisane v Direktivi Evropskega Parlamenta in Sveta 94/62/ES o embala┼żi in odpadni embala┼żi, ki med drugim poudarja, da se omenjene vloge embala┼że sku┼íajo dosegati z uporabo minimalnih koli─Źin embala┼żnih materialov. Bistvene zahteve za sestavo embala┼że ter njeno primernost za ponovno uporabo in predelavo, vklju─Źno z recikliranjem so podane v Prilogi II iste direktive.

Embala┼ża za embaliranje vode mora biti skladna s teko─Źimi predpisi s tega podro─Źja. Pri tem je potrebno izpostaviti skladnost s predpisi, ki zajemajo materiale in izdelke namenjene za stik z ┼żivili:
  • Direktiva 2002/72/EC o polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili, z dopolnili 2004/1/EC, 2004/19/EC, 2005/79/EC, 2007/19/EC, 2008/39/EC in Uredba Komisije (ES) ┼ít. 975/2009 o spremembi Direktive 2002/72/ES o polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili,
  • Uredba ┼ít. 1935/2004/ES o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili in o razveljavitvi direktiv 80/590/EGS in 89/109/EGS,
  • Uredba Komisije (ES) ┼ít. 2023/2006 o dobri proizvodni praksi za materiale in izdelke namenjene za stik z ┼żivili in Uredba o izvajanju Uredbe Komisije (ES) o dobri proizvodni praksi za materiale in izdelke namenjene za stik z ┼żivili (UL RS, 119/2007)
  • Pravilnik o polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili (UL RS 65/2008)


Vrste embala┼że

Embalirane vode se najpogosteje polnijo v PET plastenke oziroma steklenice, torej v materiale, ki se lahko v celoti reciklirajo. Navedeno velja tudi za zamaške in etikete.

V letu 2012 je bilo 14% embaliranih vod slovenskih proizvajalcev napolnjenih v steklo, ostali del je bil napolnjen v plasti─Źno embala┼żo.


Zmanj┼íevanje embala┼że

┼Że vrsto let je prepre─Źevanje nastajanja odpadkov prednostna naloga vodnega sektorja. Zmanj┼íevanje koli─Źine materiala za proizvodnjo plastenk je v industriji embaliranja vode klju─Źnega pomena. V zadnjih dvajsetih letih smo uspeli zmanj┼íati maso 1,5 L PET plastenk za 30%.

Ponovna uporaba in recikliranje embala┼że

Za stekleno embala┼żo je zna─Źilno, da se na podro─Źju EU v veliki meri ponovno uporablja in tudi reciklira. Za PET plastenke pa to praviloma ne velja in se dele┼ż ponovne uporabe oziroma recikliranja plastenk mo─Źno razlikuje v posameznih dr┼żavah ─Źlanicah.

V nekaterih de┼żelah je recikliranje PET plastenk dobro razvito predvsem zaradi dveh razlogov:
  • visoka zavest potro┼ínikov glede mo┼żnosti recikliranja PET materiala, ki se odra┼ża v ustreznem odlaganju in zbiranju v skladu z dolo─Źili lokalnih skupnosti
  • postavljena infrastruktura, ki je obi─Źajno financirana s strani industrije in ki omogo─Źa lo─Źeno zbiranje PET materialov in po┼íiljanje v postopke recikliranja

(npr.: Belgija, Francija, ┼ávedska, ÔÇŽ)

V de┼żelah, kjer pa zavest potro┼ínikov glede okolja ┼íele postaja pomembna in ko infrastruktura, ki bi omogo─Źala lo─Źeno zbiranje PET materialov, ┼íe ni dobro vzpostavljena, pa procesi recikliranja PET plastenk niso dobro razviti.

Ne glede na omenjeno, pa dele┼ż recikliranega PET materiala v Evropi nara┼í─Źa. V letu 2005 je bil dose┼żen v povpre─Źju 35% dele┼ż v primerjavi z 3% dele┼żem pred pribli┼żno petnajstimi leti.

Uporaba recikliranega PET materiala je mnogostranska. Ob dejstvu, da ─Źlani Evropskega zdru┼żenja polnilcev vod ┼że v veliki meri vklju─Źujejo recikliran PET pri proizvodnji plastenk, se ta material uporablja tudi za vlakna (obla─Źila, preproge) in drugo.

Evropsko zdru┼żenje polnilcev vod aktivno sodeluje v evropski platformi EPBP (European PET Bottle Platform), katere cilj je pospe┼íevanje in izbolj┼íevanje reciklirnih postopkov PET plastenk. Ostali partnerji v tej platformi so ┼íe UNESDA (European non-alcoholic beverages association ),EPRO (European Association of Plastic Recycling and Recovery Organisations), EUPR (European Plastics Recyclers ) in PETCORF (PET Containers Recycling Europe). Mnogo ─Źlanov evropskega zdru┼żenja sodeluje v nacionalnih shemah, kjer polnilci finan─Źno podpirajo ponovno uporabo in recikliranje PET plastenk in steklenic. (npr. Zelena pika ÔÇô PRO Europe).

Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe