Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Zmanjševanje okoljskega vpliva embalirane vode

Kot ka┼że obstaja soglasje o dveh osnovnih parametrih okoljskega vpliva:
 • Emisije toplogrednih plivov (znane kot oglji─Źni odtis)
 • Poraba vode pri polnjenju (vodni odtis)


Oglji─Źni odtis

Merjenje oglji─Źnega odtisa je ┼íe vedno v svoji otro┼íki dobi ÔÇô ni potrjenih nacionalnih ali EU standardov za te meritve. Ne glede na to pa v de┼żelah, kjer so pilotne ┼ítudije ┼że precej napredovale obstaja soglasje, da je oglji─Źni odtis embalirane vode zelo nizek. Glede na tipi─Źno dnevno obna┼íanje predstavlja le 1/1000 oglji─Źnega odtisa povpre─Źnega odraslega.

V resnici ima embalirana voda med vsemi pija─Źami najmanj┼íi oglji─Źni odtis.

Ne glede na to pa industrija embalirane vode še zmanjšuje svoj vpliv:
 • Vzpodbujanje recikliranja PET plastenk
 • Emisije toplogrednih plinov, ki nastanejo pri procesih zbiranja, transporta in recikla┼że, so znatno manj┼íi kot pa pri klasi─Źnih proizvodnih metodah ÔÇô okoli 70% ni┼żje. Ni┼żje so tudi porabe energije v primerjavi s se┼żiganjem ali odlaganjem na deponije ÔÇô okoli 40% ni┼żje
 • Nadome┼í─Źanje cestnega transporta z ┼żeleznico ali ladijskim transportom, kjer je to mo┼żno. Z uporabo re─Źnega transporta eno od podjetij zmanj┼ía cestni transport za 5000 kamionov letno
 • Pove─Źanje koristnega tovora s 23 na 27 ton pomeni precej manj vo┼żenj za enako koli─Źino. Eno od podjetij je na ta na─Źin zmanj┼íalo emisije CO2 za 24 odstotkov.


EFBW podpira pristop, ki je integriran in osnovan na ┼żivljenskem ciklu proizvoda in v katerem so upo┼ítevani vsi okoljski in socialni vplivi v vseh stopnjah proizvodnje in porabe proizvoda.

─îlani EFBW so zavezani k trajnostnemu razvoju. Njihov pristop k takemu razvoju med drugim pokriva naslednja podro─Źja:
 • Uporabo pristopa eko dizajna pri razvoju novih embala┼ż
 • Zmanj┼íevanje mase embala┼że
 • Uporabo recikliranih materialov pri plastenkah
 • Udele┼żbo pri nacionalnih shemah lo─Źenega zbiranja (vra─Źila embala┼że)
 • Zmanj┼íevanju oglji─Źnega odtisa proizvodov


Vodni odtis

Vse industrijske aktivnosti imajo za posledico dolo─Źeno koli─Źino odpadnih vod. Zaradi osnovnih higienskih zahtev, podjetja redno ─Źistijo in spirajo svoje proizvodne linije. S skrbnim na─Źrtovanjem u─Źinkovitosti teh procesov dosegamo precej┼ínje prihranke pri porabi vode.

Tudi meritve vodnega odtisa so ┼íe v svoji otro┼íki dobi ÔÇô ne obstajajo ┼íe potrjeni nacionalni ali EU standardi za te meritve. Ne glede na to pa je za industrijo embaliranih vod (kot se spodobi za industrijo, ki ji voda predstavlja dragocen vir) na─Źrtovanje porabe vode ┼że vrsto let ena od prioritet.

Obi─Źajno za proizvodnjo 1l embalirane vode porabimo manj kot en dodaten liter vode. Lahko bi celo dokazovali, da je pitje embalirane vode eden od najbolj u─Źinkovitih na─Źinov var─Źevanja z vodo; ─Źe sledimo logiki porabljene vode, je za skupno hrano in pija─Źo tipi─Źnega odraslega potrebno od 3.500 do 5.000 l vode na dan. Torej bi 1,5l popite embalirane vode pomenilo 8 desettiso─Źink dnevne porabe povpre─Źnega odraslega.

Embalirana voda je pakirana pija─Źa z najmanj┼íim vplivom na okolje.

Quantis International, vodilno LCA (life cyle assessment ÔÇô ocena ┼żivljenskega cikla) podjetje je napravilo ┼ítudijo s katero naj bi izbolj┼íali razumevanje okoljskega odtisa razli─Źnih vrst pija─Ź. ┼átudija, ki so jo pregledali neodvisni strokovnjaki, je pokazala, da je embalirana voda najbolj odgovorna izbira embalirane pija─Źe.
 • Voda v vseh oblikah, predstavlja 41% porabe vseh pija─Ź potro┼ínika, a predstavlja le 12% potro┼ínikovega vpliva na spremembe podnebja
 • Mleko, kava, pivo, vino in sokovi skupaj, prispevajo 28% skupne porabe pija─Ź potro┼ínika, a predstavljajo 58% potro┼ínikovega vpliva na spremembe podnebja
 • ┼áportne pija─Źe, vode z okusom in gazirane vode (soda) imajo okoli 50% ve─Źje emisije CO2 na enoto kot embalirana voda.
 • Sok, pivo in mleko imajo okoli trikrat ve─Źje emisije CO2 na enoto kot embalirana voda.
 • 140 g toplogrednih plinov se sprosti med ┼żivljenskim ciklom 0,5l embalirane vode (eko dizajn)
 • 160 g toplogrednih plinov se sprosti med ┼żivljenskim ciklom 0,5l embalirane vode (tipi─Źne na tr┼żi┼í─Źu)
 • 250 oz. 260 g toplogrednih plinov se sprosti med ┼żivljenskim ciklom 0,5l ┼íportne pija─Źe oz. vode z okusom
 • Velik pomen imajo tudi transport, hlajenje, pomivanje posode in recikliranje, kot tudi izbira znotraj kategorije embaliranih vod


Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe