Združenje polnilcev embaliranih vod
Slovenije

OSNOVNA            O NAS            AKTUALNO            EMBALIRANE VODE            KONTAKT

Varnost in kakovost

Varnost je na prvem mestu!

Ustekleni─Źene vode morajo ustrezati najvi┼íjim varnostnim standardom.
Skrbno nadziranje varnosti ustekleni─Źene vode poteka pri izvoru, med postopkom stekleni─Źenja in v steklenici sami, v skladu z na─Źeli HACCP (analiza tveganj in kriti─Źnih to─Źk). HACCP je sistem varnosti ┼żivil, ki dolo─Źa nujne postopke za varnost potro┼ínikov, predpisuje kontrole in narekuje korektivne ukrepe, kjer so potrebni.
Predpogoj za uradno odobritev stekleni─Źenja vode je skladnost s strogimi pravilniki, ki jih dolo─Źajo dr┼żavni organi in so namenjeni zagotavljanju higienskih postopkov. Po tak┼íni odobritvi mora vsak ustekleni─Źevalec ┼íe naprej redno dokazovati, da je njegova voda varna za pitje.
Poleg tega se izvaja redno testiranje vse vode, ki je namenjena stekleni─Źenju, s ─Źimer se zagotavlja njena mikrobiolo┼íka varnost. Viri ustekleni─Źene vode morajo biti skrbno za┼í─Źiteni, da ne pride do kontaminacije.

Odsotnost kontaminantov

Za zagotovilo, da viri ustekleni─Źene vode niso onesna┼żeni s kontaminanti, kot so pesticidi, patogene bakterije ali strupene kovine, poskrbimo na dva na─Źina. Prvi je, da jih skrbno preverimo in pregledamo, preden jih sploh lahko za─Źnemo uporabljati kot vire.
Uporaba virov, ki vsebujejo tovrstne kontaminante, ni dovoljena. Druga oblika zagotavljanja neopore─Źnosti je za┼í─Źita virov, ki mora biti vzpostavljena po odobritvi njihovega kori┼í─Źenja. Vsak vir mora biti za┼í─Źiten pred kontaminacijo in ustekleni─Źevalci vode morajo poskrbeti, da voda ostane neopore─Źna.

Pogostost testiranja

Celotna proizvodnja ustekleni─Źene vode mora biti skladna s predpisi za varnost ┼żivil, upo┼ítevati pa mora tudi dobro prakso in smernice v industriji. Voda se strogo nadzoruje pri izviru in v vseh fazah proizvodnje na podlagi kontrolnih na─Źrtov, ki izhajajo iz obveznega sistema HACCP (analiza tveganj in kriti─Źnih to─Źk).
Izdelek ne sme iti v prodajo, dokler zadr┼żani vzorci ne poka┼żejo, da so vse serije varne. Zaradi posebnosti ustekleni─Źene vode kot ┼żivila so kontrole med proizvodnjo zelo pogoste, zato je ┼ítevilo posameznih vzorcev precej visoko, v povpre─Źju znatno vi┼íje kot pri vzor─Źenju katerih koli drugih virov vode, ki je namenjena pitju.

Zakonodaja

Zakonodaja, ki se nana┼ía na ustekleni─Źeno vodo
Za naravne mineralne vode in izvirske vode:
- Direktiva 2009/54/ES Evropskega parlamenta in Sveta o izkori┼í─Źanju in tr┼żenju naravnih mineralnih vod, in Direktiva Komisije 2003/40/ES o uvedbi seznama, mejnih koncentracijskih vrednosti in zahtev v zvezi z ozna─Źevanjem sestavin naravnih mineralnih vod.
Za druge ustekleni─Źene vode :
- Direktiva Sveta 98/83/EGS o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi.

Drugi pomembni pravni predpisi

- Uredba (ES) ┼ít. 178/2002 o dolo─Źitvi splo┼ínih na─Źel in zahtevah ┼żivilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in postopkih, ki zadevajo varnost hrane
- Uredba (ES) ┼ít. 852/2004 o higieni ┼żivil
- Uredba (ES) ┼ít. 882/2004 o izvajanju uradnega nadzora, da se zagotovi preverjanje skladnosti z zakonodajo o krmi in ┼żivilih ter s pravili o zdravstvenem varstvu ┼żivali in za┼í─Źiti ┼żivali
- Direktiva Komisije 2004/19/ES o polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili
- Uredba Komisije (ES) ┼ít. 282/2008 o recikliranih polimernih materialih in izdelkih, namenjenih za stik z ┼żivili
- Direktiva 2000/13 Evropskega parlamenta in Sveta o ozna─Źevanju, predstavljanju in ogla┼íevanju ┼żivil
- Direktiva 1924/2006 Evropskega parlamenta in Sveta o prehranskih in zdravstvenih trditvah na ┼żivilih

Ozna─Źevanje: trgovski opis in prodajna oznaka

Ozna─Źevanje vseh ustekleni─Źenih vod je urejeno s posebno zakonodajo za ustekleni─Źene vode in s pravili za splo┼íno ozna─Źevanje ┼żivil. Zakonodaja dovoljuje tri poglavitne prodajne oznake za ustekleni─Źeno vodo: naravna mineralna voda, izvirska voda in pitna voda, poleg tega pa ┼íe razli─Źice za naravno mineralno vodo glede na prisotnost ali odsotnost CO2.
Opomba: Prodajne oznake, ki vsebuje tehni─Źni opis izdelka in je dolo─Źena za vsako kategorijo posebej, ne smemo zamenjevati z trgovskim opisom ÔÇô ta obsega tr┼żno ime, po katerem potro┼ínik prepozna izdelek.

Nazaj
radenska          DrogaKolinska          Pivovarna Lasko         

OSNOVNI PODATKI

 Združenje polnilcev embaliranih
 vod Slovenije GIZ
 Boračeva 37
 9502 Radenci
 Slovenija

 E-naslov: info@voda.si
 Splet: www.voda.si

 Pravno obvestilo

VPRAŠANJA

 Kontaktirajte nas

E-NOVICE

Če želite prejemati e-novice,
nam pošljite svoj e-naslov


Strinjam se s pogoji uporabe